Restore | The Simpson Barn

The Simpson Barn story began Jan. 18, 2012. Follow the story this month by subscribing to this blog.

simpson barn johnston savethebarn

The west end of the Simpson barn has a deck to accommodate exit requirements of the city.

Besides all this physical activity, the Society was working on fund raising among the members, grant writing, and presentations to willing audiences.  We were also working on finding the right mover, getting an architect and contractors.  Working with the architect led to the need for a structural engineer and also a soil testing consultant.  After the steel beams were in place, we told the professionals that we could no longer afford their services.  We were fortunate to have members with professional backgrounds.

By the end of June, 2002, both structures, the house and the barn, went down the road to their final resting place. Both buildings needed foundations. Concrete walls were poured for the house basement and for the ground level of the barn.  Because of the City Agreement, the barn had to be completed first.  Society members were able to work on both simultaneously.  The structural engineer had specified the steel  beams  and support columns.  During the tear down of the horse stalls, we salvaged as much lumber as possible to reuse in the barn.  After water was hooked up to the site we were able to power wash the decades of filth off the inside of the loft.  The reveal of beautiful lumber was amazing.  Our most dedicated member worker (Garland Seibert) worked systematically on the lumber as he stood on a scaffold.  Our chief resource member (Bob Thomas) and I swept the downpour of water as it came off the ceiling, down the hay drop openings in the loft floor to prevent water logging of the flooring.

Recycled double steel doors were found and installed at the east and west end of the loft.  On the ground floor, we had planned two bathrooms, a utility room with furnace and air conditioning equipment, a storage room, a kitchen and two staircases to the loft.  We eliminated one staircase when we realized that the bermed patio to the east of the loft and the large raised deck to the west accommodated the exit requirements.

Share

About julia

a diverse background for a unique perspective.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.